Press - Reviews
25th May 2008
Zoom Code review, Zware Metalen

Thanatoschizo
Zoom Code
CD, My Kingdom Music, 2008


Progressive Death Metal. Vandaag de dag een vervelende term, vooral voor nieuwe bands, die zichzelf graag de titel meegeven, maar het qua niveau het bij verre niet halen bij de bands die al wat langer in de scene ronddwalen. Met vorig jaar het fenomenale Amoeba van Hacride en begin dit jaar het fraaie Shrouded Divine van nieuwkomer In Mourning, was inmiddels wel het idee geschapen dat het merendeel van de muziek binnen dit genre automatisch kwaliteit betekent. Daarom ook de teleurstelling bij Zoom Code, dat elders in de pers toch opvallend goed ontvangen werd, en tot mijn verbazing een allesbehalve strak, matig geproduceerd, zooitje "avant-gardistische" troep bleek.

Gelukkig heb ik de moeite genomen om hem wat vaker op te zetten, want nadat uiteindelijk de vergelijking met Opeth (de naam die onherroepelijk verbonden is met het fenomeen Prog Death) verbroken was, bleek Zoom Code eigenlijk helemaal niet zo'n verkeerde plaat. Door het label word de sound naast progressive death metal, ook avant-garde metal genoemd, wat de muziek eigenlijk prima beschrijft. Het probleem is echter de ongeorganiseerd klinkende mengelmoes van progressieve rock, metal, met naast mannelijke screams, grunts, en cleane zang, ook vrouwelijke zang, viool, elektronische effecten en een scala aan metalvreemde instrumenten. Het geheel klinkt als het product van een band met een identiteitscrisis (vandaar de naam?), en weet in het geheel slechts één of twee passages te verwerken die (na vijf luisterbeurten) blijven hangen.

Concluderend valt er enkel te stellen dat al dat gedoe dat eigenlijk nauwelijks iets toevoegt aan de muziek, in combinatie met het feit dat er vrijwel niks blijft hangen, Zoom Code een album is wat best een acht had kunnen scoren, maar nu meer lijdt aan een identiteitscrisis. De achten en negens die het elders in de pers ontving kan ik me dan ook niet voorstellen. Twintig luisterbeurten verder wellicht? Je zou de moeite kunnen nemen, maar er is binnen dit genre genoeg beters te vinden. Wat niet wegneemt dat ThanatoSchizO zeker weten een band met potentie is. Misschien rolt er nog eens iets moois uit. Mét sfeervol artwork welteverstaan, want een vanuit alle hoeken gefotografeerde badkamer is ook niet alles. [75/100]

Jakob Jan Kamminga
5 CDs + 1 EP + T-shirt
€50.00 / $65.00
Size:
Qty: