Press - Reviews
11th June 2008
Zoom Code review, Metalnation.cz

ThanatoSchizO
Zoom Code
CD, My Kingdom Music, 2008


Přestože jde již o čtvrtý studiový počin těchto pilných Portugalců, přiznám se, neměla jsem do nedávné doby s jejich tvorbou tu čest. O to příjemnější jsou pocity z alba „Zoom Code". Metalové sestavy se zpěvačkou dnes často musí bojovat s předsudky a i v jejich případě by byla velká škoda shodit tvorbu jen kvůli pofidérní nálepce gothic metal. S hudebním zaškatulkováním to u nich vůbec tak lehké není. Obvyklé představy evokující popisek „kráska a zvíře", tedy jemný ženský vokál střídající se s hrubým mužský hlasem, vyznívají také do ztracena. THANATOSCHIZO v sobě mají něco navíc. Můžete jejich hudbu nazývat gothic metalem s progresivními momenty, občasnými výlety do vod death a doom metalu a sem tam folkovým ozvláštněním. Můžete si zafrázovat jak je libo. Snad nejlépe je lze přiblížit k rozpoložení THE GATHERING z období desky „Mandylion".

Úvodní „Thick ’n’ Blurry" se na vás ihned vyvalí jako podle standardní metalové šablony, ale už následující „L" vše vrhá směrem k avantgardnímu projevu. Krásné sólo pro violu a momenty, kdy zpěv Patricie velmi evokuje Anneke van Giersbergen. A jsme u zmiňované přestřelky dvou hlasů, zde ovšem ozvláštněné příjemně houpavými vyhrávkami. Taková je „Hereafter Path". Za zmínku jistě stojí i „Pale Blue Perishes" zabíhající až někam do hájenství PORCUPINE TREE s jejich progresivním rockem a změnami temp a „Pervasive Healing", kde se opět neváhá experimentovat s neobvyklými aranžemi. Závěrečná téměř instrumentální „Awareness" je pro změnu výletem k atmosférické formě s až jazzovými vyhrávkami.

Naproti úvodní chvále je jasně patrná nevyváženost nahrávky a prázdná místa. Neuškodila by větší dynamika a ráznost skladeb. Produkce je překvapivě dobrá, ale co zlepšovat je samozřejmě vždy. V nepřeberném množství seskupení snažících se mnohdy za každou cenu přinést do žánru něco nového, si tato kapela svou šanci u fanoušků bezpochyby zaslouží. Je dobré vědět, že Portugalsko to už dávno nejsou jen MOONSPELL. [7/10]
5 CDs + 1 EP
€45.00 / $58.50
Qty: